Röpke látogatás Bozsokon és Velemben

Szombati túránk során 32 km-t barangoltunk a Kőszegi-hegységben, miközben gyönyörű, őszi színekben tündöklő erdőségekben jártunk meg mélységet és magasságot valamint érintettük Velemet és Bozsokot is. Velemet kétszer is. Először 10 óra körül érhettünk oda. A faluba beérkezve az Alkotóház területe mellett már nagy volt a nyüzsgés. Indulásra várva kutyák és gazdáik várakoztak ott.

Elhaladtunk a rekonstruált fűrészmalom mellett, majd tovább a Hősök kapuja előtt egészen a Patak falatozóig. Az útszélén végig a házak elé kihelyezett polcokon, stokedlikon kirakott portékák között lehetett válogatni és a kirakott becsületkasszába dobni a végösszeget. Az árusított portékák általában szezonális, valamint helyben termesztett, gyűjtött termések és ezeknek feldolgozott formái, melyek a helyi lakosok szorgalmát tükrözik. Mostani kínálatban láttam almát, szőlőt, gesztenyét, de korábbi termésből készült lekvárokat, dzsemeket, szörpöket is meg lehet találni a kínálatban. Birsalmasajton is megakadt a szemem. Sőt! Azóta is kísért a gesztenyepüré és gesztenyés kifli látványa, amit idő hiányában nem tudtunk megkóstolni ? Viszont a fő attrakció ilyenkor a gesztenyesütés élő, egyenes adásban. Délelőtti látogatásunk alkalmával még csak az előkészületeket láthattuk, de délután már serényen sütötték a finom csemegét.  A kisült adagra várakozva betekintést nyerhetünk többek között a gesztenyesütés apróbb fortélyaiba is. És ekkor lehet igazán megismerni a kedves, jólelkű, vendégszerető velemi mentalitást, ami miatt sok turista és kiránduló, vagy csak pihenni vágyó ellátogat ide. Mint ahogy én is, akárhányszor érkezem meg ebbe az autentikus környezetbe, mindig ugyanazt érzem. A mozgolódás ellenére a nyugalmat, a halk zsivaj mellett a csendet és a levegőben a folyamatos vibrálást, amit talán a helyiek tartanak folyamatos mozgásban? Vagy talán Alpokalja szelleme jár-kel fel-alá a faluban?! Szerintem menjetek és járjatok utána!

Én többször jártam már Velemben. Közelítettem meg már gyalog Cák felől és a Szent Vid-kápolna felől is és főúton is autóval az egyik Gesztenyefesztivál alkalmából. De Bozsok felé azon az úton, amelyiken a mai itiner vezetett minket még sosem jártam. Nagyon egyszerű meglelni ezt az utat. Ezért rögtön eszembe is jutott, hogy ez egy kézenfekvő útvonal lehet azok számára, akik nem szeretnek, vagy tudnak sokat gyalogolni.
Velemből a Hősök-kapuja alatt kell kifelé tartani a faluból a kék kereszt jelzésen. Kb. 3 km-t kell gyalogolni az erdőben és már ott is vagyunk Bozsok határában. Félúton találunk egy Mária-kegyhelyet, ahol akár meg is pihenhetünk. És ha megfelelő évszakban járjuk végig ezt az útvonalat, akkor még szelídgesztenyét is gyűjthetünk útközben.

Bozsokra beérkezve és aztán balra tartva, a Malomporta-forrás mellett elhaladva, melynek kristálytiszta vize ivóvíz a maga természetes frissességével, érkezünk meg a Sibrik-kastélyhoz. A kastély parkjában több száz éves hársfák, kőrisek, 100 éves platánok, nyesett borostyánoktól és tiszafáktól szegélyezett virágágyak, borostyán, lilaakác, babér, terülő tuják, nyírt gyertyánsövény, kocsányos tölgy, szelídgesztenye, kőrisfák között sétálhatunk. Programtervezéskor 1 órát nyugodtan számolhatunk az itt eltöltött időre.

Sétálás, pihenés, feltöltődés után térjünk be a Kerekes Cukrászdába, ahol a hagyományos ízeket ötvözik a modern technikával. Itt már csak azt kell eldöntenünk, hogy fagyizunk, sütizünk, vagy kávézunk. Vagy esetleg ebben a sorrendben mindegyiket megkóstoljuk. Bátran mondhatom, hogy senki nem fog csalódni.
Bozsokon található a Határmenti Vigadó is, ahol a séta után tudjuk éhségünket csillapítani. Bár én itt még nem jártam, de nagyon sok helyről hallottam már, hogy kínálata és adagjai finomak és bőségesek. Ez nekem is felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy van még miért visszatérnem Bozsokra (is).

Velemet és Bozsokot autóval is felkereshetjük. Ha sétálni is szeretnénk a két falu között, de nem szeretnénk még visszafelé is 3 km-t gyalogolni, akkor a tervezésnél vegyük segítségül a www.menetrendek.hu internetes oldalt, ahol tájékozódhatunk a két falu közötti buszforgalomról.

Természetesen Velem és Bozsok környékén rengeteg látnivaló akad még, de egy ilyen rövid kirándulással is megismerkedhetünk Kőszeghegyalja ezen két ékkövével, hangulatával, lakosainak vendégszeretetével. ( De ha már arra autózunk nézzük meg Cákon a Pincesort és a …… 🙂 )

Bozsoki gyöngyszemek címmel találtam egy gyűjteményt, amiből tájékozódhatunk a látnivalókról és szabadidőnkhöz mérten választhatjuk ki, hogy melyiket látogassuk meg. http://bozsok.hu/wp-content/uploads/2014/10/Bozsoki_gy%Chttp://bozsok.hu/wp-content/uploads/2014/10/Bozsoki_gy%C3%B6ngyszemek_kiadv%C3%A1nyhoz.pdf3%B6ngyszemek_kiadv%C3%A1nyhoz.pdf

A bejegyzés kategóriája: Gyalogos túra
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.