Petőházi sétakör II.

A II. Petőházi sétakörben igyekeztem azokat az utcákat, helyeket, látnivalókat összefűzni, amelyek az I.-ből kimaradtak. (http://evasway.hu/petohazi-setalokor/) A táv hosszúnak egyáltalán nem nevezhető: 3,2km. Ehhez is jelöltem ki ellenőrzőpontokat, amelyekhez egy-egy kérdés tartozik. Aki végig sétál rajta, az könnyedén tud válaszolni az ellenőrző kérdésekre. A válaszokat elküldhetitek messenger üzenetben (https://www.facebook.com/eva.nemethne.585), vagy a postaládámba is bedobhatjátok! Természetesen a teljesítőknek nem marad el a meglepetés sem. 🙂

Ezt a körsétát a Kincseskert Óvodánál kezdtem.
Az óvoda a Malom és a Kinizsi utca sarkán található. Az épület már a II. világháború után is óvodaként működik, így könnyen előfordulhat, hogy sok petőházi családnak már a 3. generációja jár ide.

Az óvoda és az idős fák alatt található kiépített kút között léptem be a Malom utcába. Mindjárt az óvoda szomszédságában található a falu tűzoltószertára. Az Petőházi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a község legrégebbi egyesülete. Mindjárt ehhez kapcsolódik az 1. ellenőrzőkérdés: Mikor alapították? A válasz az épületen található emléktáblán olvasható.

Továbbhaladva szép emlékek jutottak eszembe, ugyanis az utca végén álló ház hátsó részében, az akkor már elhagyatott malomban gyerekkoromban sokat játszottam. Ez a malom egyike volt az Ikva-patak partján működő, majd feledésbe merült számos malomnak. Ha rágondolok még ma is látom magam előtt fából épült szerkezetét és érzem az őrölt búza illatát.
Az épület előtt álló villanyoszlopnál jobbra fordultam egy szépen kialakított kis parkon keresztül érkeztem meg a Petőházát Fertőddel összekötő főúthoz. Mielőtt átkeltem rajta, szemügyre vettem közelebbről a szépen faragott üdvözlőtáblát, így megtudhattam, hogy mikor alapították Petőházát. Ez a 2. ellenőrzőkérdés.

Ezután átkeltem az úton, megcéloztam az Ikva jobb partját és így már a patak gátján folytattam sétámat.

Az Ikva-patak a Soproni-hegységben Fraknónádasdtól (Rohrbach) délre Ausztria területén ered, először Sopron városán keresztül folyik, majd mintegy 52km megtétele után Tõzeggyármajornál a Hanság-fõcsatornába torkollik. Útközben elcsörgedezik Petőháza mellett. Ezen a részen egészen Fertőendrédig el lehet sétálni a partján. Én azonban félúton a két falu között, egy kisebb akácerdő után letértem a gátról. Ide kapcsolódik a 3. ellenőrzőkérdés: Milyen anyagból készült a patak túl oldalán álló villanyoszlop?

Ezután a szántóföld szélén botorkáltam át a Petőházát Fertőendréddel összekötő “biciklis” útra, majd balra fordulva sétáltam tovább.

Kicsivel több, mint 1km gyaloglás után érkeztem meg fertőendrédi temetőhöz, ahol átkeltem egy kis hídon, majd jobbra fordultam. Itt az árokparton található jelzőtáblákhoz kapcsolódik a 4. ellenőrzőkérdés: Milyen kézi szerszámok láthatóak rajta?
Most már az aszfaltos úton (egy kedves ismerősöm szerint az E1-esen) folytattam tovább a sétakört. Elhaladtam az úttól balra elterülő Kerekes erdő, majd már a faluba érve a róla elnevezett Kerekes utca mellett. Egyenesen tovább elhagytam a szintén balra található Mátyás király utcát és a következő lehetőségnél fordultam balra, a Bartók Béla utcába.

Az utca végén jobbra fordultam, majd teljesen kisétáltam az utca végére. Itt jobbra vasúti átjáró található, majd azon átkelve eljuthatunk a petőházi temetőig. De én most jobbra fordultam. Elhaladtam a balra található Ifjúsági utca mellett és néhány méter múlva a petőházi belső tónál találtam magam, ami a Petőházi Horgász Egyesület oltalma alatt áll, lehetőséget nyújtva a sportolásra, kikapcsolódásra.

Balra a tó mellett sétáltam tovább. A tó ezen oldalán szalonnasütésre alkalmas helyet is alakítottak ki. Aki elsétál mellette, az bizonyára könnyen válaszol az 5. ellenőrzőkérdésre: Hány ülőalkalmatosság van a tűzrakóhely körül?
Innen érkeztem meg a Petőfi Sándor utcába. Itt a Dózsa György utcához hasonlóan, szintén találhatunk régi tornácos parasztházakat és innen már látható az óvoda épülete, amitől a sétámat kezdtem. A kiindulópontig visszaballagva- közben bal kéz felől elhagyva a József Attila utcát- ebben az utcában is leellenőriztem a falu azon érdekes sajátosságát, hogy az utcák folyamatosan számozódnak, nincs páros és páratlan oldal. Ugye?!

Jó szórakozást! 🙂

A bejegyzés kategóriája: Gyalogos túra
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

2 Responses to Petőházi sétakör II.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.