Petőházi sétakör I.

A falu főbb nevezetességeit bemutató 4,8 km-es séta kezdőpontjának a Szentháromság templomunkat jelöltem meg, de mivel ez egy körséta, bárhol be lehet csatlakozni és természetesen az ellenkező irányba is teljesíthető.

Római katolikus templomunk 1902-ben épült romantikus stílusban. Harangja 4,2 q-s, amit a párizsi világkiállításon első díjjal tüntettek ki. A 30 méter magas toronyba 1930-ban került fel a toronyóra. 2006-ban harangjátékkal bővült. A templom előtt láthatunk egy kőkeresztet, ami valószínűleg 1790-ben készült. 200 évvel később, 1990-ben állították szintén ide a templomkertbe a Szentháromság szobrot. A templom mellett a falu alsó tagozatos általános iskolája előtt egy ártézi kút található. A kút vizét 2009-ben bevizsgálták és ásványvíz minősítést kapott. Vize ma is sokak szomját oltja. Én is megtöltöttem egy kisebb flakont.
Ehhez a helyhez kapcsolódik az 1. ellenőrzőkérdés is: Melyik évben került az iskola falára az emléktábla?

Innen délnyugati irányba (Fertőszentmiklós felé) indultam tovább a járdán a Kinizsi Pál utcában. Áthaladtam a Fertőd felé vezető főúton, balra az út másik oldalán találhatjuk a falu „szépségközpontját”, ahol a fodrász és a kozmetika után masszást is vehetünk. Ezek után átléphetünk a szomszédos Takarékszövetkezetbe, hogy feltöltsük a pénztárcánkat. Az épülettől jobbra a Malom utca sarkán található a Kincseskert Óvoda. Érdemes szemügyre venni az óvoda melletti artézi kútnál levő idős fákat, hiszen ezek megőrizendő természeti értékeink ugyanúgy, mint a Cukorgyár és az Arborétum idős fái, valamint a Fertőd felé vezető főutat kísérő diófák is. Utamat egyenesen folytattam tovább. 130 m megtétele után az út bal oldalán találhatjuk az 1963-ban lezárt régi temető helyén kialakított Kegyeleti Parkot, ami a fertődi Esterházy kastély régi kapujával kellemes zöld környezet.

Gesztenyefákkal szegélyzett bejárati útja végén kőkereszt áll, amit 1867-ben állítottak a temető következő évi megnyitása alkalmából. Most a koronavírus járvány miatt sajnos le van zárva, de kívülről is megcsodálhatjuk.
2. ellenőrzőkérdés: Hány gesztenyefa magasodik a parkban?

A park szomszédságában a Polgármesteri Hivatalt elhagyva a jobb oldalon egy játszótér mellett sétáltam el, ami a Petõházi Polgári Kör Egyesület támogatásával készült el 2003-ban. Keresztezve a Gyári utcát megérkeztem a cukorgyárhoz, ami 2007-ben 127 évi működés után zárt be, csak a csomagolóüzem folytatta működését 2019 végéig. 2009-ben a régi termelési célú épületek jelentős részét lebontották. A gyár telephelyén működik még a Pellet Produkt és a Sefra. Elsétálva a gyár elhagyatott udvara mellett, hihetetlennek tűnt, hogy ez a csendes, lepusztult hely 22 évig a munkahelyem volt.

A vasúti átjárón áthaladva megcsodáltam a vasútállomás régi épületét is, mely a kis állomások épületeinek egyik tipikus képviselője. Ezután még mindig egyenesen haladtam tovább a Kinizsi Pál utcán, mígnem elérkeztem a „villák” épületéhez, amelyeket a cukorgyár tisztviselői és munkásai részére épített, az adott kornak megfelelő stílusban, igényes kivitelezéssel. Ezek is a településen elfoglalt meghatározó voltuk miatt megőrzendő értékek. Ilyenek még pl. a Gyári utcai lakások is. Érdekességképpen, ha arra járunk, nézzük meg a Kinizsi Pál utca 1-es villa szomszéd családi házának a számozását. Ez a szám lesz a válasz a 3. ellenőrzőkérdésre. Innen egyenesen továbbhaladva Fertőszentmiklósra juthatunk, de én itt visszafordultam és áttértem az út másik oldalára és a felújított munkásszállónál jobbra fordultam. Előbb a strandfürdő mellett, majd a focipályák között sétáltam egészen az aszfaltos út végéig. Ott jobbra fordultam és a hársfák árnyékában jutottam el az Arborétumi tóhoz, amit a cukorgyár 1990-ben létesített. Ez a tó a strandról feleslegként elfolyó termálvizet gyűjti össze, ezért télen sem fagy be. Létrehozása után rövid időn belül nagyon népszerű lett a helyi horgászok körében.  Napjainkban a Petőházi Horgász Egyesület gondozásában áll. A hídján olvasható az idézet 1. része.

Innen visszasétálva, a focipálya sarkánál jobbra fordulva tettem egy kisebb kört az Arborétum kissé már elhagyatott növényzete között. A nyárfák tövében rejtettem el az idézet 2. részét.

Visszatértem a Kinizsi Pál utcába, ahol jobbra fordulva ismét egy központban találtam magam. Itt van ugyanis a posta, az orvosi rendelő és egy szép szökőkút mögött a falu Közösségi Háza, mely régen a cukorgyár étkezdéjeként működött. Ma már minden igényt kielégítő létesítmény várja benne településünk apraja-nagyját. Állandó helye lett a nyugdíjas klubnak, a fiatalok pedig három helyiségből álló blokkot vehettek birtokukba, így a szabadidő helyes eltöltésének tárgyi feltételei biztosítottá váltak. Helyet kapott a könyvtár, ahol elhelyezésre kerültek számítógépek is, lehetőséget adva a lakosságnak az internet használatra. A díszterem a közösségi programok, színpadi rendezvények szervezéséhez szolgáltat kiváló helyszínt, valamint méltó teret ad az ünnepi megemlékezésekhez. Lehetőség nyílt időszaki kiállítások rendezésére, s emellett Közösségi Házunk alkalmas helyet kínál konferenciák, tanácskozások, fogadások lebonyolításához is. A falu lakóinak igényeit figyelembe véve, ötleteiket beépítve törekednek arra, hogy Közösségi Házunk megteljék élettel, s minden korosztály találjon számára megfelelőt a kínált programok között. Itt kapott otthont a Cukormúzeum is, ami a cukortermelés teljes folyamatáról, a cukorról, mint élelmiszerről, az élettanilag fontos és a téves nézetekről ad széleskörű ismereteket.

Tovább haladva ismét átkeltem a vasúti síneken és a gyársaroknál elfordultam jobbra. A parkoló sor után az út balra fordul a József Attila utcába, de én egyenesen egy csak a gyalogosoknak és bicikliseknek kiépített járdán folytattam tovább utamat. Így az Ifjúság utcába jutottam, ahol a multifunkciós sportpályát 2012 nyarán adták át. Mellette egy kisebb játszóteret alakítottak ki, ami kedvelt találkozóhelye a kisgyermekes családoknak. Elsétáltam a pálya, majd a Milleniumi keresztpark mellett és beértem a Petőfi Sándor utcába, ahol jobbra fordultam és ismét egy tóhoz jutottam.

Ez a tó is a Petőházi Horgász Egyesület oltalma alatt áll, lehetőséget nyújtva a sportolásra, kikapcsolódásra. Itt balra fordulva a tó partján kiépített járdán és egy fahídon sétáltam el a horgásztó mellett. A fahídon rejtettem el az idézet 3. részét. Ezután a járdán 70 m megtétele után jobbra fordultam a Rákóczi utcába, melynek a végén balra fordulva a járdán végighaladva, az útkereszteződésnél átkeltem a túloldalra és a következő lehetőségnél ( a Mező utca és a Jókai utca találkozásánál) jobbra,

majd balra  fordultam a Dombföld utcába. Itt szemtanúi lehetünk településünk folyamatos terjeszkedésének, ahol „napjainkban” kerültek kimérésre építési telkek és már jó néhány családi ház fel is épült. A kavicsos utat követve a következő lehetőségnél balra fordultam, az oszlopon található az idézet 4. része,

visszaérkeztem a Jókai utcához. Azt keresztezve végigsétáltam a Kerekes utcán, melynek a végén balra fordultam. (jobbra Fertőendrédre juthatunk)

A járdán sétálva már láthattam is a templomtornyot, ahonnan sétámat indítottam. 400 m megtétele után elértem a falu legrégebbi utcájába, a Dózsa György utcába, ahol védett falusi tornácos házakat is láthatunk. Az útkereszteződésnél elsétáltam a kiépített, bár már nem működő ártézi kút mellett és ezután keltem át az úton. Jobbra fordulva végig tudtam sétálni az utcában kiépített parkban. Az utca középső szakaszán állt a falu 1902-ben lebontott régi temploma. Ennek helyén láthatjuk Szűz Mária kőből faragott szobrát. 4. ellenőrzőkérdés: Mikor állították a szobrot?

Büszkén nyugtáztam magamban, hogy ismét tettem néhány lépést egészségem megőrzése érdekében és jobban felfedezhettem és szemügyre vehettem néhány számomra érdekes dolgot lakóhelyemen.

Forrás: https://www.petohaza.hu/

Ha felkeltettem érdeklődésedet egy petőházi sétakörre és van kedved játszani is, akkor nincs más dolgod, mint nyitott szemmel járni végig ezt a sétautat és megválaszolni a 4 ellenőrző pontnál feltett kérdést, valamint egy William Shakespeare idézetet összeállítani az általam kihelyezett töredékekből. A válaszokat privát messenger üzenetben (https://www.facebook.com/eva.nemethne.585), vagy a postaládámba bedobva várom. Akár az ellenőrző pontokon készített szelfivel is igazolható a kör teljesítése. Teljesítőknek a meglepetés nem marad el. 🙂

(Ez most már csak egy rossz emlék: A veszélyhelyzeti szabályok miatt gyakorlatilag minden szórakozási lehetőség megszűnt, nem lehet moziba járni, plázákban flangálni, kocsmázni, vagy konditeremben gyúrni és egy csomó játszóteret is lezártak. A szabadidős célú, egyéni sporttevékenység viszont megmaradt, így egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A lényeg, hogy sokan ne csoportosuljunk egy helyen és ha vége a programunknak, egyből menjünk haza.)

A bejegyzés kategóriája: Bicajos túra, Gyalogos túra
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

4 Responses to Petőházi sétakör I.

  1. Németh Gyorgy Csaba szerint:

    Koszonom. Nagyon szivessen olvasok mindent Petohazarol. Udv mindenkinek

  2. Gratulálok! Nagyszerű olvasmány.

    • NemethneSchubertEva szerint:

      Köszönöm! Örülök, hogy tetszett. Szeretettel ajánlom a többi leírást is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.