Karika Túra Budapesten

2019. december első napján került sor a petőházi Karika Túra rendhagyó kirándulására. Ezen a fagyos reggelen ugyanis nem kerékpárral indultunk útnak, hanem buszra szálltunk, hogy Budapesten 30 fős csapatunkkal töltsünk el egy napot. Mivel tudtuk, hogy sok energiára lesz szükségünk a nap folyamán, megálltunk a vértesszőlősi McDonalds-nál, hogy aztán jóllakottan és felfrissülve érkezzünk meg fővárosunkba. 

Ádvent első vasárnapja lévén a Szent István Bazilika mellett megrendezett Ádvent Bazilika elnevezésű vásárt céloztuk meg. A buszról leszállva már magával ragadott minket a bazilika hatalmas mérete.

Közelebb sétálva pedig a téren nyüzsgő forgatag szippantott minket magába, ahol a zene, az illatok és a fények által létrejött atmoszférában sétálhattunk és élvezhettük a különleges gasztronómiai kínálatot.

Természetesen megtekintettük a bazilikát belülről is és felmentünk a bazilika kupolája köré épített panoráma kilátóba is.

Az épület névadója a magyar államalapító király, Szent István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Az épület a maga 96 méteres magasságával az ország egyik legmagasabb épülete.

(A European Best Destinations független utazási portál 2019-es online szavazásán a Szent István Bazilika előtt megrendezett karácsonyi rendezvénysorozatot, az Advent Bazilikát Európa legszebb karácsonyi vásárának választották.)

2 órakor átsétáltunk a Tutanhamon kiállításra. Ez a kiállítás lehetővé tette számunkra, hogy újra felfedezzük a kincseket és a temetkezési tárgyakat olyan elrendezésben, ahogyan azokra rátaláltak 1922-ben. Teljes pompájában csodálhattuk meg a leleteket: az arany szarkofágokat, királyi ékszereket, istenfigurákat, ősi szobrokat és persze közelről szemlélhettük meg Tutanhamon világhírű arany halotti maszkját is. A kiállított tárgyak mellett olvasható leírások, a moziteremben megtekinthető vetítés és az audioguide-dal hallgatott történetek segítségével közelebb kerülhettünk a kb.3300 évvel ezelőtt nyugalomra helyezett fáraó életéhez.

A kiállítás megtekintése után buszra szálltunk és gyönyörködtünk a meseszépen kivilágított Budapestben. Kicsit megfáradva, de felejthetetlen élményekkel gazdagabban érhettünk haza erről a szinte földrészeket átívelő kirándulásról, amikor is az ádventi vásár hűvös tündérvilágából átsétáltunk az ókori Egyiptom titokzatos világába.

Több fotó:

MTA
A bejegyzés kategóriája: Buszos kirándulás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.